top of page
DSCF0808.jpg

DE OMGEVING

Ontdek

De Heerlijkheid Leur

In het hart van het Land van Maas en Waal ligt de Heerlijkheid Leur, een landgoed dat al sinds 1748 in particulier bezit is. Langs de zwierige landwegen staan oude lindebomen, de weilanden staan vol kruiden en klaver en in de bossen hoor je de specht en de koekoek. Iemand schreef ooit eens: “De wereld heeft er zijn pas vertraagd….“. Deze oase van rust en gemoedelijkheid is een prachtige plek om te wandelen, te genieten van de oude bomen langs de lanen en monumentale gebouwen. Ons restaurant maakt deze beleving compleet!

2020-07-06-Hernen-omgeving-hernense-molen-TRot-14-01-front.jpg

Deze in 1745 gebouwde molen is een beltkorenmolen. Normaal gesproken werd altijd eerst de belt (de berg) aangelegd en vervolgens de molen gebouwd. Merkwaardig genoeg is het in dit geval andersom gegaan. Er was al een geschikte rivierduin en daar is de molen op gebouwd.

DSCF0763.jpg

Het huis werd in 1778 gebouwd in opdracht van Christaan W.H.E. baron van Balveren en is karakteristiek voor de laatste helft van de 18de eeuw. Het huis met omringend gebied wordt in stand gehouden. 

DSCF0717.jpg

Hier kun je zien hoe het oude bakkersambacht werd uitgeoefend en het verhaal te horen van Bakhuis Leur. Er zijn zelfgebakken koekjes, brood en banket te verkrijgen. Ook kun je hier terecht voor informatie en kleine cadeautjes. Een interessant uitje.

200217153247.Zomer-voorkant.resized.1280x0.jpg

Het Kasteel is gebouwd in de 14e eeuw en bestond uit enkel een woontoren. Later is het herhaaldelijk uitgebouwd. Waarbij de vroegere binnenplaats steeds meer werd volgebouwd. De woontoren is in de 18e eeuw ingestort. Het kasteel wordt sinds de 17e eeuw niet meer bewoond en is nooit belegerd. Daardoor is het goed bewaard gebleven. Het is onderdeel van het GLK. 

meer en palmbladeren.jpg

Dit meer is in een ver verleden ontstaan door een rivierdoorbraak. Het meer is rijk aan vis. Vroeger hadden de heren van Hernen hier het visrecht. Er leven watervogels zoals de grauwe gans, Canadese gans, nijlgans, fuut, meerkoet en waterhoen. Geniet van de rust op deze bijzondere plek!

DSCF0727.jpg

Dit parkbos is grotendeels aangelegd in de 18de eeuw. Kenmerkend voor die periode is de strakke formele classicistische stijl. Het bos werd in de loop van de 19de eeuw uitgebreid in de meer natuurlijke Engelse landschapsstijl, met slingerende lanen, boomgroepen en open weidegronden.

Happen & Trappen

Samen met je gezelschap verken je de mooie omgeving door middel van een fietstocht. Deze tocht begint in Niftrik en telt ongeveer 43 kilometer. De route combineert een leuk en leerzaam bezoek aan Kasteel Hernen met een mooie fietstocht en heerlijke gerechten. Je stopt tijdens deze route voor een lunchgerecht bij De Leurse Hof. Reserveren is mogelijk bij Happen & Trappen. Meer informatie vind je via onderste button.

Walk of Wisdom

Deze Nijmeegse pelgrimsroute gaat door divers landschap met on-Nederlandse hoogteverschillen. Het grootste deel is onverhard en de contouren van de route lijken op een vliegende vogel. Je loopt door twee landen, drie provincies en elf gemeenten. Kernwaarden van de Walk of Wisdom zijn vrijheid, respect en verbondenheid. De route is ontwikkeld voor mensen die zichzelf proberen te blijven, anderen in hun waarde willen laten en graag iets goeds bijdragen aan de wereld.

bottom of page